Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/centerne/public_html/cms/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 1245
Davki za lastnike nepremičnin - Center nepremičnin
Warning: A non-numeric value encountered in /home/centerne/public_html/cms/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5483

Potrebujete pomoč?
(03) 710 38 10

Davki in dajatve povezane z lastništvom nepremičnine in gradnjo na nepremičnini

Predstavljamo vam davke in dajatve, ki vas bremenijo kot lastnika nepremičnine v Republiki Sloveniji.

 

1. Nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč

Najpogostejši davek, ki ga vsako leto zaračunavajo občine lastnikom, uporabnikom in najemnikom stavbnih zemljišč, hiš, stanovanj, poslovnih prostorov in drugih objektov. Višina davka se odmerja skladno s sprejetim odlokom občine v kateri leži nepremičnina.

2. Katastrski dohodek

Lastnikom kmetijskih in gozdnih zemljišč se vsako leto izračuna katastrski dohodek, ki predstavlja pavšalno oceno možnega tržnega dohodka od dejavnosti kmetijstva in gozdarstva na kmetijskih in gozdnih zemljiščih. Katastrski dohodek se pri izračunu dohodnine všteva v skupni dohodek iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti.

3. Odškodnina zaradi spremembe namembnosti zemljišča

Ob pričetku gradnje na nepozidanih stavbnih zemljiščih boste v večini primerov morali plačati odškodnino zaradi spremembe namembnosti zemljišča. Slednja je bistveno nižja, kot je bila ob sprejetju zakona, kljub temu pa dodatno obremenjuje lastnike zemljišč. ko želijo graditi na svojem zemljišču.

4. Davek na nepremičnine

Zadnja leta nam vlade obljubljajo uvedbo obdavčitve vseh lastnikov, uporabnikov in najemnikov nepremičnin z davkom na nepremičnine. Ker je zadnji poskus uveljavitve spodletel na Ustavnem sodišču RS, lahko preberete, kako si je vlada predstavljala uvedbo tega davka. Davek na nepremičnine se trenutno ne odmerja.