Potrebujete pomoč?
(03) 710 38 10

Skrben pregled nepremičnine pred nakupom je zelo pomemben korak, ki vam bo pomagal odkriti napake nepremičnine že pred nakupom nepremičnine.

Veliko kupcev nepremičnine pregleda bolj površno kot sami mislijo in tako spregleda tudi tiste napake nepremičnine, ki bi jih sicer z lahkoto odkrili. To imajo prodajalci najraje, saj kupci pomanjkljivosti ne opazijo, dokler ni prepozno in je pogodba že podpisana.

Ne bodite eden tistih, ki ga bo po nakupu presenetil kup nepričakovanih popravil in dodatnih stroškov. Upoštevajte spodnje korake pri ogledu vsake nepremičnine in poskrbite, da boste v novem domu uživali že od prvega dne.

 

Kaj vzeti s seboj na ogled nepremičnine?

  • Beležko in fotoaparat za dokumentiranje napak.
  • Popis dejanskega stanja nepremičnine z vsemi popravili, če ga je mogoče dobiti. Če ne pa vsaj natisnjen oglas s čim več podatki o nepremičnini.
  • Telefon s polnilcem s katerim boste preverili delovanje vtičnic.
  • Nepremičninskega posrednika, če ga imate. Njegove izkušnje vam lahko prihranijo ogromno kasnejših skrbi.
  • Zidarja ali gradbenika, ko že veste, katero nepremičnino želite. Naj pregleda fizične lastnosti gradnje, saj lahko te skrivajo drage pasti, ki jih sami ne boste opazili.
Pregled nepremičnine pred nakupom - seznam pribora

17 korakov temeljitega pregleda

Nikdar ne pojdite na ogled nepremičnine, če se vam mudi. Ogled v naglici je recept za katastrofo. Vzemite si čas in pregled opravite temeljito. Prav tako nepremičnino pred nakupom obiščite večkrat in ob različnih urah, da jo zares spoznate.

Naj vam ne bo odveč porabiti malo več časa, saj lahko v par urah prihranite več sto ali celo tisoč evrov.

Najbolje je, da se pregleda napak nepremičnine lotite sistematično in po korakih.

 

Pregled nepremičnine pred nakupom - seznam izvedenih popravil1. Vprašajte po izvedenih adaptacijah in popravilih.

Preverite, kako so bila dela izvedena. Vprašajte, zakaj je do popravil ali adaptacij prišlo. Morebitne napake poslikajte in popišite ter se pozanimajte ali bodo pred prodajo odpravljene.

 

2. Preverite, kateri predmeti in pohištvo bodo ostali v stanovanju.

Tako boste vedeli, kaj vse je potrebno pregledati. Če želite,da prodajalec določene kose pohištva odstrani, se dogovorite pred podpisom pogodbe ali pa jih boste na odpad vozili sami.

 

3. Preglejte vsa okna in vrata.

Odprite jih, preverite, kje se zatikajo, kako dobro tesnijo, ali se kje pojavlja prepih, ali se vrata težko zaprejo in ali vse ključavnice delujejo tako kot je treba.

Menjava oken in vrat ni poceni in je neprijetna, ko ste že v hiši ali stanovanju, zato zanjo poskrbite pred vselitvijo.

 

Napake nepremičnine - vodovod pušča4. Preglejte kopalnice in toaletne prostore.

Bodite pozorni na morebitno plesen in puščanje vode. Preverite delovanje pip, toplo in hladno vodo, delovanje stranišča in odtoke. Prepričajte se, da se voda nikjer ne zadržuje, saj bo drugače hitro prišlo do težav.

Če je v kopalnici peč oz. ogrevalna posoda, vprašajte, kako pogosto je bila pregledana in koliko je stara. Poskrbite, da deluje brez težav, saj v nasprotnem primeru hitro pride do visokih stroškov ali hladnega doma.

Preverite tudi delovanje pralnega in sušilnega stroja – sploh odtekanje vode, saj verjetno ne želite poplave takoj po vselitvi.

 

5. Preglejte kuhinjo.

Preverite znake plesni ali puščanja vode pod umivalnikom, okrog pomivalnega stroja in hladilnika.

Preverite delovanje vseh naprav in vtičnic v kuhinji.

Odprite hladilnik in se prepričajte, da hladi ter da v njem ni ostalo kaj pokvarljivega.

Preverite delovanje štedilnika in plinske ventile, če uporablja plin. Če je v kuhinji indukcijska kuhalna plošča, boste zanjo potrebovali primerne posode.

 

6. Preglejte delovanje naprav in električnih vtičnic.

Če bodo v nepremičnini ostale naprave kot so sesalnik, televizija, radio ipd., preverite ali delujejo. Če je v stanovanju ali hiši klimatska naprava, jo prižgite in se prepričajte, da hladi in greje.

Svoj telefon poskusite polniti v vsaki vtičnici in bodite pozorni, da je varno pritrjena na steno. Nedelujoča vtičnica lahko pomeni težavo v električni napeljavi in to vsekakor želite odpravljeno preden kupite nepremičnino.

Prav tako preverite vsa stikala za luči.

 

7. Preverite, ali se kje nabira vlaga.

Poglejte ali so na stenah in stropu madeži. Bodite pozorni, če je sveže prepleskana le ena izmed sob, saj to lahko pomeni, da prodajalec skuša prikriti znake vlage.

 

8. Poglejte za pohištvom.

S premikanjem pohištva se lahko skrije kakšno težavo, ki je ne boste opazili, dokler ne bo prepozno. Premaknite vse kose pohištva, ki niso pritrjeni in preverite, kaj se skriva za njimi.

 

9. Ne samo gledati, tudi vonjajte.

Če je kakšna soba nenavadnega vonja, vprašajte zakaj. Vonj je pogosto znak težav, med drugim tudi plesni.

 

10. Preverite svetlost nepremičnine.

Prepričajte se, da je v hiši ali stanovanju dovolj naravne svetlobe. Preverite proti kateri strani neba je obrnjena, če želite sončno svetlobo.

Nepremičnino obiščite zvečer in preglejte razporeditev ter moč luči.

 

11. Preverite zvočno izolacijo in debelino zidov.

Prepričajte se, da so zidovi v nepremičnini dovolj debeli. Verjetno ne želite slišati vsake besede sosedov ali tratiti denarja s pretiranim ogrevanjem.

 

12. Ne pozabite na ogled kleti.

Prepričajte se, da imate dovolj prostora za shranjevanje.

Preverite hidroizolacijo temeljev, zidov v stiku s tlemi in talno-pritlične plošče. Brez hidroizolacije bo klet vlažna.

Vprašajte, če je klet bila kdaj poplavljena in če je možno,da bi ob močnem deževju poplavila podtalnica.

 

13. Sprehodite se okrog nepremičnine in preglejte urejenost okolice.

Bodite pozorni na znake škodljivcev (mravlje, lesni črvi in druge živali). Ti se še posebej radi pojavijo pri starih montažnih hišah.

Opazujte tudi kje raste plevel, ali so na fasadi plezalke, ali so na dvorišču krtine in druge neprijetnosti, ki bodo tratile vaš čas.

Želite urejeno okolico, kjer ne boste rabili neprestano preganjati nezaželenih gostov.

 

14. Preglejte ohranjenost fasade in strehe.

So kje kakšne razpoke ali načeti strešniki?

Če fasada zgleda potrebna popravila, se pozanimajte ali bo to izvedeno.

Preverite tudi, kako je fasada izolirana, saj boste tako hitro videli, kako draga bo kurjava pozimi.

 

15. Raziščite okolico.

Preverite, ali ima kar želite (trgovine, javni prevoz, šole itd.). Povprašajte o sosedih. Ne pozabite preveriti mobilnega signala, sploh na deželi.

 

16. Preverite količino parkirnih mest okrog nepremičnine.

Boste imeli kje parkirati? Vsakodnevno iskanje prostora ob vsakem povratku domov ni pretirano zabavno

 

17. Preverite zunanje odtoke.

Prepričajte, da dvorišče ob deževju ne bo poplavljeno in boste lahko normalno šli od doma.

 

 

Kot vidite, morate pri ogledu nepremičnine biti pozorni na veliko stvari. Če niste, tvegate nepričakovane stroške in skrbi zaradi popravil.

Ta vodnik naj vam služi kot filter, da pridete do ene, dveh ali treh izbranih nepremičnin.

Seveda pred ogledom sami ocenite, ali se na določene stvari spoznate dovolj, da lahko ocenite njihovo stanje. Če ne veste kaj dosti o izolaciji fasade ali hidroizolaciji temeljev, je pametno s seboj imeti nekoga, ki se na to spozna in ima izkušnje s podobnimi pregledi in vam bo pomagal najti še dodatne napake nepremičnine, ki jih sicer sami ne bi mogli odkriti.

Pri pregledu nepremičnine se resnično ne splača skopariti s časom ali pomočjo. Strošek nepremičninskega posrednika ali drugega strokovnjaka je zanemarljiv proti temu, koliko vas bodo stala popravila, če kakšne napake nepremičnine ne boste opazili.

Ne samo to – tako tudi ne boste v dvomih, da ste kaj spregledali in se kasneje ne boste sekirali, ker bi se popravilom lahko izognili.

 

Želimo vam veliko uspeha pri lovu na vašo novo nepremičnino!

Center nepremičnin

Želite prejemati uporabne novice in nasvete s področja nepremičnin?