Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/centerne/public_html/cms/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 1245
Nakup nepremičnine obremenjene s hipoteko - Center nepremičnin
Warning: A non-numeric value encountered in /home/centerne/public_html/cms/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5483

Potrebujete pomoč?
(03) 710 38 10

Zelo pogost pojav je, da se kupec ustraši nakupa nepremičnine obremenjene s hipoteko. Naj že kar na začetku omenim, da s pomočjo dobrega nepremičninskega posrednika ni nobenega rizika. Poenostavljeno povedano, hipoteka je le način zavarovanja sredstev, ki jih je npr. banka nekomu posodila. Dokler ta oseba oz. dolžnik teh sredstev ne vrne v celoti je njegova lastninska pravica omejena. Skratka, ne more samostojno soglašat s prenosom lastninske pravice oz. prodat nepremičnine, dokler ni dolg poplačan. Na primer: prodajam zemljišče obremenjeno s hipoteko in mi nepremičninski posrednik najde kupca. Naslednji korak je, da s strani banke dobim izračun neodplačanega dela dolga z vsemi obrestmi. Posrednik mi pripravi ustrezno prodajno pogodbo, kjer je navedeno kakšen znesek mora kupec poravnati banki in kakšen znesek ostane meni. Ko je dolg do banke poravnan banka izda izbrisno pobotnico oz. potrdilo o dokončnem plačilu hipoteke. Na podlagi tega, kupec izplača še preostali del kupnine. Med tem časom sem poravnal še davek na promet z nepremičninami (2% od pogodbene vrednosti), nato sem predal overjeno prodajno pogodbo s katero bo kupec na pristojnem ZK sodišču oddal predlog za vpis lastninske pravice na nepremičnini.

POZOR! V tem postopku se lahko kupec znajde v dokaj nevarnem položaju. Namreč, ko poravna neodplačani del hipoteke, bi lahko jaz bremen prosto nepremičnino prodal za polno ceno v svoj žep nekomu tretjemu. Zato se v takšnih primerih naredi zaznamba vrstnega reda v Zemljiški knjigi. Velja še enkrat opozoriti na pomembno vlogo nepremičninskega posrednika, ki nas je dolžan opozoriti na vse nevarnosti pri prometu z nepremičninami.

V kolikor imate podobno situacijo ali kakšen drug izziv povezan z vašo nepremičnino se obrnite na nas, z veseljem vam bomo pomagali.